Quartz alebo Mramor?

 

Quartz vs Mramor je populárna téma pri výbere materiálov pre nové dosky. Oba sú veľmi obľúbené materiály na dosku, ale ktorý z nich je lepší? Quartz je umelý materiál, zatiaľ čo mramor je prírodný kameň. I keď obidva majú svoje výhody a nevýhody. Quartz má tendenciu byť lacnejší ako mramor, vďaka čomu je obľúbenejší medzi majiteľmi domov, ktorí chcú ušetriť peniaze.

Než sa rozhodnete, aký typ dosky použiť na rekonštrukciu kuchyne alebo kúpeľne, je dôležité pochopiť rozdiely medzi quartzom a mramorom. Len tak si vyberiete ten, ktorý je pre váš projekt vhodný!

 

 

Pokiaľ ide o výber nových kuchynských dosiek alebo kúpeľňových dosiek, existuje veľa možností, z ktorých si môžete vybrať. Musíte si položiť niekoľko otázok týkajúcich sa štýlu, dizajnu a farby. Vymieňate len svoje pracovné dosky alebo aj skrinky, podlahy a spotrebiče? Všetky tieto faktory prispievajú k celkovému výsledku vášho priestoru. Preto je dôležité vidieť rôzne vzorky pracovnej dosky vo vašom vlastnom prostredí, aby ste sa uistili, že vám sedí. Tento článok vám pomôže rozhodnúť sa, aký materiál si vybrať pre vašu kuchyňu, kúpeľňu alebo iný projekt rekonštrukcie domu. Pokračujte v čítaní, aby ste zistili, čo je lepšie, Quartz alebo Mramor?

 

Quartz

 

Quartzové dosky sú na trhu už viac ako 30 rokov a vždy sa osvedčili ako spoľahlivý materiál na dosky, ku ktorým sa každým dňom prikláňa stále viac ľudí. Quartz je prírodný minerál, ktorý sa premieňa na upravené kremenné dosky.

 

 

Technistone Crystal Balance White

Príklad quartzovej dosky – Crystal Polar White – Technistone

 

 

Odolnosť – Quartz

Kremeň je jedným z najtvrdších a najsilnejších minerálov na Zemi, len pár miest za diamantmi. Quartzové dosky sú vašou najodolnejšou možnosťou pre dosky Technistone. Odolné proti poškriabaniu, odštiepeniu a škvrnám bez toho, aby ste museli svoje pracovné dosky impregnovať.

Údržba – Quartz

Ako už bolo spomenuté vyššie, quartzové dosky nikdy nemusia byť impregnované. To znamená, že už nikdy nebudete musieť svoje pracovné dosky znovu impregnovať. Stačí utrieť nečistoty a špinu bežným čistiacim prostriedkom a vodou.

Farby – Quartz

S toľkými rôznymi značkami quartzových pracovných dosiek na trhu je na výber množstvo farieb quartzu. Každý rok sa vyrábajú nové farby a vzory. To znamená, že nájsť quartzovú farbu, ktorá vyzerá ako mramor, je jednoduchšie ako kedykoľvek predtým! Nájdite niečo, čo sa vám páči, čo sa hodí k farebnej schéme vášho priestoru. Ďalšou peknou vecou na quartze je, že dizajny sú konzistentné vo farbení a vzorovaní. Vďaka tomu je nakupovanie jednoduché a viete, že to, čo vidíte, je to, čo dostanete.

 

 

Mramor

 

 

mramor bianco carrara

Príklad mramorovej dosky – Bianco Carrara

 

 

 

Mramor sa vytvára intenzívnym teplom a tlakom hlboko v zemskej kôre. Následne sa vyťaží blok, ktorý sa rozreže na dosky. Mramor má mnoho použití vo svete stavieb, ako dosky, obklady, podlahové dlažby, parapety, sprchové police a ďalšie.

Trvanlivosť – Mramor

Mramor je na mäkšej strane kamenného spektra a môže sa ľahko odštiepiť alebo prasknúť. No ak vám spadne hrniec, hrnček na kávu atď. nespôsobí toľko škody, aby poškodil pracovnú dosku.

Údržba – Mramor

Mramor je nádherný a nadčasový. No ako pri každom prírodnom kameni, musíte svoje mramorové dosky impregnovať, aby ste bojovali proti zafarbeniu. Mramorové dosky sa ľahko zafarbia, či už necháte na pracovnej doske trochu vody alebo rozlejete červené víno.

Okamžité utretie tekutín a škvŕn môže pomôcť proti zafarbeniu. No dokonca aj mokrá misa alebo kondenzát z pohára môžu na povrchu vašej mramorovej pracovnej dosky vytvoriť kruhy. Tie je možné opraviť iba opravou alebo preleštením zašpinenej oblasti.

Čistenie mramorových dosiek vyžaduje špeciálne prostriedky na čistenie, ktoré nerozožierajú váš kameň. Ponechanie citrónu na mramorovej pracovnej doske môže skutočne poškodiť mramorovú dosku. Vždy použite dosku na krájanie a po dokončení upracte.

Farby – Mramor

Mramorové dosky sa dodávajú v širokej škále farieb a dizajnov. Mramor je známy svojou prirodzenou krásou a vzhľadom. Pri doskách z prírodného kameňa sa vám však môže stať, že vzor a sfarbenie nebudú v celej doske konzistentné, pretože môžu byť prítomné prirodzené nedokonalosti. Niektorí ľudia to milujú, iní to nenávidia.

Ak nenávidíte prirodzené nedokonalosti, kremenné dosky, ktoré vyzerajú ako mramor, sú lepšou voľbou pre váš projekt. Tam budete mať kontinuitu dizajnu.

 

 

Quartz vs Mramor? Čo je drahšie?

 

Mramorové dosky budú vždy drahšie ako quartzové dosky. Mramor sa môže zdať ako porovnateľná investícia vopred, ale ak plánujete používať mramor vo svojom dome, pripravte sa, že budete musieť svoje mramorové dosky prelakovať, preleštiť a udržiavať.

Opravu alebo preleštenie vašich mramorových dosiek by mal vykonávať profesionál.

Keď si kúpite quartzové dosky, zvyčajne získate vaše nové pracovné dosky so záručnými podmienkami. A to od 10, 20 rokov na určité značky. Rôzne značky quartzových dosiek poskytujú rôzne záruky. To vám umožňuje nakupovať s istotou a vedomím, že ak sa niečo stane s vašimi pracovnými doskami, budete mať roky servisu a podpory.

 

No Comments

Post a Comment

Optimized with PageSpeed Ninja