Mramor, žula, umelý kameň? Ktoré si vybrať pre kuchynské pracovné dosky?

Mramor, žula alebo umelý kameň – ako si vybrať ?!

Výber novej kuchynskej pracovnej dosky je ťažký. Chcete sa uistiť, že ste si vybrali niečo trvanlivé, praktické, nádherné, nadčasové a štýlové? Dobrá hodnota za rozumné peniaze, a že ju budete milovať roky. Aj keď ste zúžili výber až na kuchynskú pracovnú dosku, ako je mramor, žula, umelý kameň, potom stále existujú desiatky možností. Nižšie vysvetľujeme niektoré rozdiely medzi rôznymi typmi kamenných pracovných dosiek. Ak budete mať ďalšie otázky, stačí nám zavolať. Sme k dispozícii, aby sme vám pomoholi vybrať ten správny materiál pre vašu novú kuchynskú pracovnú dosku.

Kamenné kuchynské dosky oproti iným povrchom

Jedným z dôvodov, prečo je ťažké si vybrať medzi
mramorovými, žulovými a kuchynskými pracovnými doskami z umelého kameňa je, že kameň má množstvo významných výhod oproti väčšine ostatných materiálov používaných na pracovné dosky. Napríklad všetky kamene, dokonca aj „mäkké“ kamene ako mramor sú:

  • Dostupné vo viacerých farbách a textúrach, aby sadli
    presne do vašej kuchyne
  • K dispozícii v rade povrchových úprav, leštenia a
    detailov hrán
  • Je ťažké ich poškriabať
  • Odolné voči teplu – aj keď dáte horúcu panvicu alebo šálku
    čaju
  • Odolné voči požiaru a plameňom
  • Neovplyvnené chladom
  • Bezpečné pre potraviny
  • Nezmenia sa pri slnečnom svetle
  • Ľahko sa čistia
  • Sú ťažšie ako drevo, lamino alebo dlaždice
  • Musia byť rezané, tvarované a leštené pomocou špeciálnych
    nástrojov
  • Majú malú alebo žiadnu predispozíciu na zmenu sfarbenia
    alebo hniloby

Kameň tiež pôsobí ako chladič, čo je dôvod, prečo profesionálni kuchári a výrobcovia čokolády používajú mramorové alebo žulové kuchynské pracovné dosky na výrobu svojich výrobkov.

Prírodný kameň vs umelý kameň

Vďaka moderným technológiám je teraz možné vyrábať kameň v
továrni pomocou spojovacích prostriedkov. Technologicky náročných procesov na viazanie kamenných častíc do nových foriem. Často sú vyrobené predovšetkým z prírodného kremeňa. Tieto inovatívne výrobky sú známe ako „umelé kamene“ alebo „technické kamene“ , aby sa odlíšili od „prírodných kameňov“ ako mramor, žula a vápenec, ktoré sa tvoria v zemskom povrchu a ťažia z lomov.

Navrhnuté kamene boli starostlivo navrhnuté tak, aby plnili
funkciu, pre ktorú sú určené. Vďaka tomu sú ideálnou voľbou pre kuchynské pracovné dosky. Rovnako ako vyššie uvedené všeobecné výhody, umelý kameň sú:

  • K dispozícii v stovkách farieb vrátane primárnych farieb a
    šperkov
  • K dispozícii v desiatkach textúr od jednoduchých až po komplexné
  • Vyrobené v rôznych hrúbkach, vhodné na rôzne použitie, ako sú obklady stien, kuchynské pracovné dosky a podlahy
  • Prirodzene nepórovitý, čo znamená, že nič neabsorbuje – vône, baktérie, tekutiny alebo čokoľvek
  • Je ho takmer nemožné zafarbiť
  • Vodeodolný
  • Typicky 90-95% kremeňa

Oproti tomu sa v geologických procesoch vytvárajú prírodné
kamene, takže ich farby a textúry sú vytvárané náhodou. To znamená, že prírodné kamene sú:

  • K dispozícii vo farbách a textúrach, ktoré poskytne len
    príroda
  • Každá doska je úplne jedinečná
  • Môže byť porézna, takže sa musí počas výroby alebo inštalácie impregnovať
  • Ťažko sa zafarbí, najmä po impregnácii

Žula je jedným z najnáročnejších materiálov na svete, čo je
jeden z dôvodov, prečo sú žulové kuchynské dosky tak vyhľadávané. Tento krásny kameň je prirodzene tvrdý , odolný voči poškriabaniu a ľahko sa udržuje. Naopak, mramor je jemnejší kameň, hoci je tvrdý ako hornina, je pórovitý a reaguje s kyselinami a zásadami. To znamená, že pokiaľ nie je impregnovaný, môže sa poškodiť od potravín, kvapalín ako je červené víno, citrónová šťava a ocot. Našťastie je impregnácia veľmi účinná a štandardnou súčasťou nášho procesu.

Stále máte otázky, aký materiál si vyberiete?

Žiaden problém – sme pripravení vám pomôcť pri rozhodovaní. Odpovieme na všetky vaše otázky. Kontaktujte nás a získate viac informácií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *